Lespezi de piatră pentru gătit


„Arta populară este o artă primitivă. De aici rezultă farmecul ei,
de aici şi pericolul, din ce în ce mai ameninţător,
al cotropirii şi nimicirii sale în faţa presiunii vieţii moderne”

(G. M. Cantacuzino, Frumosul românesc în concepţia şi viziunea poporului)

 

Am poposit de curând în casa meşterului Nicolae TOMUŞ din satul Bărăşti, comuna Albac.  La casa lui poţi ajunge mai greu iarna, dar vara efortul de la urcuş este răsplătit de uimitoarea deschidere asupra Văii Arieşului. Peisajul încântător îţi umple inima de bucurie. Am plecat pe la amiază din centrul comunei, de la casa lui Horea.Albac1 Deşi era încă zăpadă şi afară ningea intens, cu o maşină de teren a familiei POPA în mai puţin de o oră, am ajuns la casa meşterului, pe care l-am găsit, despicând direct din stâncă o lespede de piatră, în spatele atelierului. Am rămas surprins de uşurinţa cu care manevra un topor cu coada scurtă şi de faptul că piatra era atât de moale.
Fără să schimbăm prea multe cuvinte acest om m-a cucerit prin firescul explicaţiilor şi simplitatea vorbelor. Fără îndoială, că recomandarea unui alt moţ, Ioan POPA, mi-a deschis inima renumitului meşter.
Nicolae TOMUS1Festivalul Toamnei3Într-o zi de târg meşterul poate vinde chiar şi 20 de lespezi de piatră. Puteţi şi dumnevoastră să cumpăraţi cu 150 lei o minune de gătit chiar şi pe aragazul de acasă.
Tot ce trebuie să ştiţi este că lespedea trebuie mai întâi călită prin încălzirea treptată şi ungerea cu un strat subţire de ulei sau grăsime, operaţie ce trebuie repetată de două sau trei ori. Apoi puteţi deveni un expert în coacerea atât de renumitelor plăcinte pe lespede. Nu uitaţi totuşi să o întrebaţi pe mama sau bunica cum se face aluatul pentru coptul pe lespede. Nu puneţi ulei sau grăsime pe lespede atunci când o încingeţi pentru copt!.
Festivalul Toamnei4Nicolae TOMUS5
Mulţumesc Nicolae TOMUŞ pentru lespedea primită în dar.  Sper să ne vedem şi la vară, în această legendară Ţară a Moţilor.

Materiale suplimentare:
realitatea.net
cazaretransilvania
antrecalba

Reclame

Un gând despre „Lespezi de piatră pentru gătit

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s